|
EĞİTİMDE FARKINDALIK |
28-12-2021 |
EĞİTİMDE FARKINDALIK
Kamu kurumlarının en önemli sermayesi insan kaynağıdır, hizmet odaklı yaklaşım, vatandaş memnuniyeti ve ülke vizyonunun geliştirilmesi ile doğrudan bağlantılıdır bu nedenden dolayı kamuda kurumsal kapasite artışı sağlamada Çalışanların bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesine dönük olarak gerçekleştirilen eğitim ve geliştirme programları kurumlar açısından büyük önem taşımaktadır.
Eğitim yönetimi ise kurumlar için en önemli yönetimi sistemini oluşturmaktadır. Uygulanan eğitimlerin en önemli avantajı takım içi çalışma sinerjisi oluşturmak ve çalışanların birbirlerini daha iyi anlamasını sağlamaktadır. Tüm başarılı kurumlar en önemli kaynağı olan insan kaynağı üzerine yatırımlar yaparak etkin hizmet anlayışını benimsemişlerdir.
İnsan kaynaklarının geliştirilmesi üzerine yapılan çalışmalarda erişkin öğrenme metodları kullanılmıştır. Bunlar;
-
Soruna odaklı
-
Gerçek yaşam-somut örnekler,
-
Önceki deneyimlerine uygunluk,
-
İnteraktif Eğitim metodu
-
Takım çalışması yapılması,
-
Eğitimin etkinliğinin kısa sürede etkileşimidir.
Bu uygulamalar ile eğitime maruz bırakılarak devam eden süreçte yeni eğitimlerle beraber eğitimde farkındalık kültürü oluştuğu görülmektedir böylece kurumların yönetimsel olarak daha dinamik ve etkin olmasına fayda sağlamaktadır.
Normal yaşanan süreçler dışında problemlerin çözümü ve en önemlisi yaşanacak kriz durumunlarında donanımlı ve bilgili ekipler sorunları daha hızlı aşarak yönetimsel başarı elde etmektedirler.
Bir kriz ortamında yaşanan durumlar tedirginlik, kaygı, sorunlardan kaçma ve insiyatif kullanmama durumunu ortaya çıkarır bu durumu aşabilmek için sakin olmak, problemi tanımlamak, yaklaşım metodu, etkili iletişim ve takım sinerjisiyle olmaktadır, bunların oluşturmak ve hızlıca hayata geçirmek gerekmektedir, bu duruma hazırlıklı olan kurumlar problemi kaynağında çözerek başarılı olmuşlardır. Hazır olmayan kurumlar ise problemin bir parçası olarak iç çatışmalara, sorunların büyümesine yol açmış ve zaman içinde değişime uğramışlardır.
Eğitim yönetimi anlattığımız tüm bu nedenlere bağlı kalarak kurumların ihtiyaç listesinde birinci sırada olmalı ve kurumların olmazsa olmazı haline gelmelidir.
Çalışanların sürekli geliştirilmeleri bir yandan kendilerinin mutluluğunu ve
tatminini arttırıp, kurum bağlılığını arttırırken, diğer yandan, yeni tekniklerin uygulanması kolaylaşmaktadır. Sürekli Eğitim modeli veya Eğitimde farkındalık kurumlardaki insan kaynakları bakımından çalışanların nitelikleri ve iş verimliliği üzerine olumlu katkılar sağlamaktadır. İş verimliliği üzerindeki artış kurumların daha iyi hizmet üretmek, doğru zaman kaynak kullanımı ile ülke ekonomisine katma değer sağlamaktadır.
Eğitime yapılan yatırım kurumların geleceğine yaptığı en büyük yatırımdır.
BEKAD - Eğitim Direktörü ve Kişisel Gelişim Uzmanı
Dinçer BARUTCUGİL