Kamuda özellikle yurtiçi görevlere uçakla gitmeyle ilgili uzun yıllardır süren bir soğukluk ve engelleme çalışmaları vardır. Konu sık sık Tasarruf Genelgelerine konu edilmektedir.
Son detaylı Tasarruf Genelgesi 2007/3 sayılı olarak 2007 yılında çıkmış ve Uçakla seyahate ilişkin herhangi bir kısıtlama getirmemiştir. Bu konudaki son hüküm 2005/13 sayılı Başbakanlık Genelgesinde yer almaktadır. Genelge hükmü aşağıdaki gibidir;
“Başbakan Yardımcılıkları, Devlet Bakanlıkları ve Bakanlıklardan yurt içine veya yurt dışına geçici görevli olarak görevlendirilecek (veya gidecek) personelin sözkonusu geçici görevlendirmeler sebebiyle yapacakları seyahatlerle ilgili aşağıda belirtilen hususlarda azami dikkat ve hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
1. Yurt içi ve yurt dışı geçici görevlendirmelerin zorunlu hallerde yapılması, görevlendirmelerde görev konusunun açık bir şekilde belirtilerek alınacak onay çıkmadan seyahate başlanılmaması,
2. Görevlendirmelerde görev süresinin ve görevli sayısının en az düzeyde tutulması,
3. Yurt içi seyahatlerde zorunlu olmadıkça uçak dışında kalan otobüs, tren gibi ulaşım araçlarıyla seyahat edilmesi, sadece üst düzey yöneticilerin zorunlu hallere münhasır olmak üzere alınacak onaylarda belirtilmek suretiyle uçakla seyahatine imkan tanınması,uygun görülmüştür.
Hükümler dikkatlice incelendiğinde, uçakla seyahet etmek oldukça güçtür. Başbakanlık Genelgesi oldukça zayıf bir mevzuattır. Bağlayıcılığı özellikle merkezi hükümet dışında çok tartışmalıdır. Burada üst düzey yöneticiler dışında kalan kamu görevlilerinin zorunlu hallerde uçakla seyahet edebileceğini düşünmekteyim. Zorunluluk keyfiyeti ise alınacak onaylarda harcama yetkilisince ortaya konulacaktır.
|