.jpg)
Evsel Katı Atık Tarifelerin Hazırlanması Danışmanlığı
2872 Sayılı Çevre Kanununun 11. maddesinde "Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler evsel katı atık bertaraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmekle yükümlüdürler. Bu hizmetten yararlanan ve/veya yararlanacaklar, sorumlu yönetimlerin yapacağı yatırım, işletme, bakım, onarım ve ıslah harcamalarına katılmakla yükümlüdür. Bu hizmetten yararlananlardan, Belediye Meclisince belirlenecek tarifeye göre katı atık toplama, taşıma ve bertaraf ücreti alınır. Bu fıkra uyarınca tahsil edilen ücretler, katı atıkla ilgili hizmetler dışında kullanılamaz" denilmektedir.
27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ''Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik'' gereğince evsel katı atıklar için toplama, taşıma, aktarma, geri kazanım (kompost, yakma) ve bertaraf tesislerinin kurulması, işletilmesi, kapatılması ve kapatma sonrası izlenmesi ve bakımına ait tam maliyet esaslı tarifelerin belirlenerek su faturası ile birlikte tahsil edilmesi gerekmektedir.
Birçok belediyede Evsel Katı Atık Tarifelerinin hesaplanmadığı ya da yanlış hesaplandığını öğrenmiş durumdayız. Bu durum, gerek çevre mevzuatı, gerek mali mevzuat ve gerekse denetim açısından oldukça önemli riskler ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca mali problemler yaşayan pek çok belediye evsel katı atık tarifeleri nedeniyle önemli gelir kayıpları yaşamaktadır.
-
Tarife Hesaplama İlkeleri
-
Hizmet Kapsamı
-
Tam Maliyet Hesabı
-
Maliyetlerin Hesaplama Yöntemleri
-
Tarifelerin Belirlenmesi
-
Tarife Kontrol ve Onay Süreci
-
Faturalama ve Muhasebeleştirme
Konuları çerçevesinde sürecin doğru, verimli ve etkili işleyebilmesi için Derneğimiz Yönetim Kurulu Evsel Katı Atık tarifelerinin hazırlanması, hazırlanmış olanların gözden geçirilmesi ve yenilenmesi konusunda danışmanlık desteği vermeye karar vermiştir.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayın