Bu zamanda aynı kalan kaybeder. Neden mi aynı kalan geride kalır. Bu yüzden devamlı değişime, dönüşüme ayak uydurmalıyız. Nasıl mı ?
Bir kere bilmeyi bırakmalıyız. Bir şey biliyorum dediğimiz an biz dururuz. Öğreniyorum daha doğru bir kelime. Çünkü dünyada bildiğini sandığın her şey bir başka açıdan hiç bilmediğin bir bilgiye dönüşür.
İnsan daima kendisini geliştiren bir varlık. Bu yüzden öğrenmeyi ve keşfetmeyi hiç bırakmamalı bana göre. Bunun için esnek olmayı bilmeli. Köşeleri değil yuvarlakları olmalı yaşama karşı. İş hayatında ve özel hayatında biraz meraklı olmayı bilmeli. Çocuk gibi soru sormalı. Bir yolla yapamadığını tekrar tekrar farklı yollarla denemeli . Denemediğini deneme gibi… Gitmediğin yere gitmek, yemediğin şeyleri yemek gibi Bu denemelerinden keyif almalı .
Şimdiye kadar yaptığımız her şey bizim sınırlarımızı oluşturuken, denemediğimizi deneyerek sınırlarımızı aşmış, algımızı açmış . tüm bunlarla birlikte dünyamızı genişletmiş oluruz. Bunun okulu yok. Bu yaşam becerisi. En güzel en öğretici en faydalı okul bana göre. Kendini tanıman için ,yeni dostluklar kazanmak için, yeni yerler görmek ve öğrenmek için en doğal yol ‘’sıra dışı yaşam becerileri’’. İnsan her şeyi beş duyusu ile algılar ve anlamlandırır. Deneyimleri ile şemalara sahip olur.
Bu böyleyken insan tek bir deneyim ile bir konu hakkında ne kadar idida edebilir ki. Onun anlamını ve algısına düşen ilizyonu değiştiğinde belki de bir şey biliyorum o da hiçbir şey bilmediğimdir diyebilir.
O halde bu yeni yılın ilk günlerinde biraz sıra dışı becerilerimizi artıralım. En basit haliyle her zaman araba ile gittiğimiz iş yerimize toplu taşıma ile gitmeyi deneyimleyebilirsiniz.
İnanıyorum ki o gün büyük keyif alıcaksınız. En önemlisi şehirde yaşamayı daha iyi soluyacaksınız. Deneyimlemek sizin karşınızdakine karşı anlayışınızı, değiştirecek. Bununla birlikte ilişkilerinizde olumlu bir değişim yapacaktır.
Bir başka örnek her zaman büyük alışveriş merkezlerinden yaptığınız alış verişinizi belki semt pazarından yapabilirsiniz. Yada yaz tatilinizde hiç denemediğiniz yamaç paraşütünü deneyimlemek size şimdiye kadar hep uzaktan bakan ve seyreden senin dışına seni çıkartacak ve yapamam dediğin sınırında yaparıma dönüştürecektir. İnsanın her şeyi yapabilme kudreti çok büyüktür. İnsan kendi potansiyelinin kapısını açtığında yapabileceği mümkün olan şeyleri gördüğünde hayrete düşer.
Kişisel gelişimi, temelde iki boyutda ele aldığımızda. Muhakeme, değerlendirme ve beceriler boyutu olarak. Bir problemi çözme yaklaşımı muhakeme boyutuyken , kendimize yeni bir yetenek alanı ile geliştirmek beceri boyutu olarak tanımlayabiliriz.
Bu bize dinleme , empati kurma , gözlem yapma farkındalığını sunar . Yüksek bilinçe doğru yol almamıza katkı sağlar ki bu da bizim yaşam kalitemizi yukarıya çıkarır.
Sıradan değil sıra dışı olan gençler , çocuklarına da farklı bakabilmeyi öğretirler. Bağımlı değil , yaratıcısı ve eylemsel açıdan özgür bireyler olurlar. Bugün dünyada ki tüm buluşlar sıra dışı düşünme becerisinden olmuşlardır.
Bizden sonra gelen yeni nesillere sıradışı bakabilmeyi ve düşünebilmeyi farklı deneyimlerle gelişebilmeyi öğretmek bu teknoloji çağında en aranan özellik olduğunu düşünüyorum. İşte bu yüzden öğrenilmiş otomatik tarzımızdan, yapan gelişen, deneyimleyen tarza geçmeliyiz diyerek sözlerimi bitirmek istiyorum.