Basında Bekad
EVSEL KATI ATIK TARİFE RAPORU HAZIRLAMA
Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı - İmge Eğitim
SORU CEVAP PLATFORMU

Tarih :
10-12-2016
SORU
Muhasebe Müdürü olarak çalışmakta iken 1. derece 4.kademe 3000 ek gösterge üzerinden 02.07.2014 tarihinde emekli oldum. İlçemiz Belediyesine 1. Derece kadro ile Mali Hizmetler Müdürü olarak 15.09.2016 tarihinde yeniden işe başladım. Ek göstergemi 2200 olarak yaptılar. 3000 olması gerekmez mi?
Cevap :

Ek gösterge  ile ilgili yukarıdaki sorunuz incelenmiştir.

Emeklilik öncesi 3000 olan ek göstergenizin yeniden atandığınız da 3000 olup olmayacağını öğrenmek istediğiniz anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Anayasanın 128 inci maddesinin ikinci fıkrasında, “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.” denilmek suretiyle, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin hakları ve yükümlülükleri ile aylık ve ödeneklerinin kanunla düzenleneceği belirtilmiş bulunmaktadır.

Bu kapsamda, Devlet memurlarının hizmet şartları nitelikleri, atama ve yetiştirilmesi, ilerleme ve yükselmeleri, ödev, hak ve sorumlulukları, aylık ve ödenekleri ile özlük işleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiş bulunmaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinde;

“B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman unvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.

Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır.

Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükseleceklerin gireceği sınav, sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi, hizmet içi eğitim veya lisansüstü eğitim nitelikleri, her bir değerlendirme ölçütüne ilişkin hususlar ve puan değerleri, alanında yada eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem, hizmet içi eğitim, etkinlikler (bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) şartları ve puan değerleri, branşlar temelindeki uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayılan, yükselmeye ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde, başöğretmen oranı %10, uzman öğretmen oranı %20'dir. Bakanlar Kurulu bu oranları bir katına kadar yükseltmeye yetkilidir.” Hükmü yer almaktadır.

Memurlara verilen ek göstergeler 2 fıkra ile kazanılmış hak sayılmayacağı belirtildikten sonra söz konusu hükmün istisnaları bu bendin 2 ve 3 üncü fıkralarında sayılmış bulunmaktadır.

Ek göstergeler; 43 maddenin (B) bendinin 1 inci fıkrası hükmü uyarınca Kanuna ekli I ve II sayılı ek Gösterge cetvelleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

I sayılı Cetvelde memurların hizmet sınıfları, görevleri ve derecelerine göre ek göstergeler düzenlenmiş olup bu cetvelde değişiklik yapılması ancak yasal düzenleme ile yapılabilmektedir.

 II sayılı cetvelde ise memurların çalıştıkları kurum, Görev ve dereceleri göz önüne alınmak suretiyle tespit edilmiş olup bu cetvelin kapsamında değişiklik yapılması bakanlar kurulu kararı ile mümkün olabilmektedir.

II sayılı ek gösterge cetvelinde muhasebe müdürlerinin ek göstergeleri 3000 olarak belirlenmiş, Belediye mali hizmetler müdürü bu cetvelde sayılmamıştır.

Ek gösterge belirlenmeyen müdürler I sayılı ek gösterge cetvelinin I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı bölümünün (i) Bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan, 1. Yükseköğretim görenler, 1 inci dereceden aylık alanlar ise 2200 ek göstergeden faydalanırlar.

Yukarıya alınan mevzuat hükümlerinin ve yapılan açıklamaların değerlendirilmesi sonucunda;  Belediye mali hizmetler müdürünün ek göstergesi 2200 olması ve nedeniyle 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin B bendinin 2 ve 3 üncü fıkrası yer alan istisna kapsamında olmaması sebebiyle emekli olmadan önceki muhasebe müdürü iken faydalanılan 3000 ek gösterge kazanılmış hak sayılmaz.

Bu itibarla yeniden atandığınız 1. dereceli mali hizmetler müdürü kadrosu ve (+) 2200 ek gösterge üzerinden aylık almanız gerektiği anlaşılmıştır.

Cevaplayan :
BEKAD - Danışma Kurulu

Soru Sorun - Sorularınız, uzmanlarımız tarafından cevaplandırılacaktır
Ad Soyad:
Kurum:
Görev:

Telefon :

E-Mail :
Eğitim Yayın, ve Güncel mevzuat değişiklikleri hakkında bilgilendirilmek istiyorum :


Sorunuz :
Sağdaki Sayıları Giriniz :
 

Cevaplanmış Sorular
Tüm taşeron işçileri mi kadroya alınacak?
19-03-2018
Emlak vergisi kanunu iç genelgesinde görevlendirilen kişilere taktir komisyon ücreti ödenir mi?
05-04-2017
Atanmış Başkan yardımcısı Kadrosunda görev yapmaktayım.Yazı işleri müdürlüğüne (Eski kadrom) vekalet edebilir miyim ve ayrıca encümen olabilir miyim?
31-01-2017
Antrenörlük Eğitimi Mezunuyum. Çalıştığım ilçe belediyesine Eğitmen kadrosundan sözleşmeli memur olarak girebilir miyim? Girdiğim takdirde sizce hükümetin taşeronları kadroya alması mı daha iyi belediyede sözleşmeli personel olarak çalışmak mı daha iyi olur?
12-01-2017
Belediye başkan yardımcılığına (Memur) hangi maddeden atama yapılır?
04-01-2017
08 Kasım 2016 tarih ve 29882 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından; Analık İzni Veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakında Yönetmelik" gereği Belediyemizin farklı birimlerinde İşçilik Hizmet Alım İhalesi ile çalışan bayan personeller Yarım Zamanlı Çalışma talepleri olmaktadır. 1-Yarım zamanlı çalışma talebi olan bayan personeller için ne yapılmalıdır.? 2-İşçilik Hizmet Alım İhalesinde 4857 Sayılı İş Kanunun hükümleri geçerli.Kişi Sayısı, Ücreti, Süresi belli olan işçilik hizmet alım yarım zamanlı çalışma nasıl uygulanır?
26-12-2016
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesine istinaden çalıştırılan tam zamanlı sözleşmeli personel, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na tabi mi? Bunlardan işsizlik sigortası primi kesilecek mi?
19-12-2016
Belediyede yaklaşık 10 yıldan beri kadrolu işçi olarak çalışmaktayım. Şu an Açıköğretim fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Bulunduğum kurumda memur olabilmem mümkün mü? Mümkün ise bunun yasal prosedürü hakkında bilgi alabilir miyim?
15-12-2016
46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıdaki esaslara göre fiyat farkı hesaplanacaktır. 46.1.1. (27.06.2013 tarih ve 2013/5215 karar numaralı 31.08.2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi Gazetede yer alan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkına ilişkin esasların 5 inci ve 6 ıncı maddelerine göre fiyat farkı verilecektir. a1=Tüm Personel b1=Akaryakıt Sabit Katsayısı b2=Diğer Giderler (sarf malzeme v.b.) sabit katsayısı c= Makine ve ekipmanın amortisman sabit katsayısı a1= 0,41, b1=0,48, b2=0,07, c=0,04 sabit katsayıların değerleri toplamı 1 (Bir)’e eşittir şeklinde düzenledim fakat Temel endeks G(o) ve Güncel endekslere G (n) yer verilmemiştir. Uygulama nasıl olacaktır.
15-12-2016
1999 yılı Mahalli İdareler Seçimleri 18 Nisan tarihinde yapılmış. bahse konunun işe girişi 20 Nisan 1999 tarihinde yapılmış. Yeni seçilen Belediye Başkanı 21 Nisan 1999 tarihinde görevi devralmış. söz konusu kişileri işe başlatmamıştır. İşe Giriş Bildirgesinin dışında elimizde başka bir bilgi bulunmamakta olup, Mahkemenin talebine ne gibi bir cevap vermeliyiz?
14-12-2016
02.07.2001 memuriyete başladım. 24.05.2007'da istifa ettim. 5 sene 4/B Sözleşmeli Personel statüsünde çalıştıktan sonra Kanunla memuriyete geçirildim. Müdürlük için aranılan 10 yıllık süre şartına, Sözleşmeli Personel statüsünde çalışılan süre eklenir mi?
12-12-2016
Muhasebe Müdürü olarak çalışmakta iken 1. derece 4.kademe 3000 ek gösterge üzerinden 02.07.2014 tarihinde emekli oldum. İlçemiz Belediyesine 1. Derece kadro ile Mali Hizmetler Müdürü olarak 15.09.2016 tarihinde yeniden işe başladım. Ek göstergemi 2200 olarak yaptılar. 3000 olması gerekmez mi?
10-12-2016
Altı yıl özel sektörde çalıştım daha sonra üç yıl sözleşmeli teknik memur olarak çalıştım ve üç yıldır da kadrolu teknik memur olarak çalışıyorum. Toplamda on iki yıl ( ssk ve emekli sandıgı) hizmetim bulunmaktadır. iki yıldır otuz gün yıllık izin kullanıyordum, fakat şimdi on yıl memuriyette çalışma şartını öne sürerek tekrardan yirmi güne düşürdüler. Memurluk ile genel hizmetleri birleştirerek on yılı tamamlamak otuz gün izin için yeterli değil midir?
15-08-2016
Belediyelerde işçi kadrosundaki personel müdür ve harcama yetkilisi olabilir mi?
15-08-2016
Kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payının muhasebe kaydı nasıl yapılıyor? Bazı belediyeler 362 ve 363 kodlarını kullanıyor. Doğrusu nedir?
11-08-2016
Belediye şirketlerinin ihaleye girmesinde veya devir almasındaki en büyük sorun iş deneyim ve yeterlilikleri sağlayamaması.İş deneyim yeterliliğini sağlayabilmesi ne yapılabilir? Çünkü daha önce hiç bir ihaleye girmediği için ( yeni kurulmasından dolayı) iş deneyim yeterliliği oluşamıyor. Buna bir çözüm bulunabilinir mi?
11-08-2016
Önceki yıllarda gelire aktarılmış olan bir bütçe emanetinin şuanda mahkeme kararı olduğu için ödemesini yapmak zorundayız. Bütçe emanetini geri almamız gerekmez mi? Muhasebe kaydını nasıl yapmalıyız?
05-08-2016
24 saati aşan görevlendirmelerde (yurtiçi ve yurtdışı) harcırah kanununun 39.maddesi değil 43.maddesi esas alınmaktadır. Yani 1/3, 2/3 gibi bölümlendirme yapılmamakta görevlendirme süresince gündelik tam ödenmektedir. Dolayısıyla 24 saati aşan bir yurtdışı görevlendirmesinde harcırah kanununun 34.maddesi bir indirim uygulanması gerektiğini belirtmesine rağmen görevlendirmenin günübirlik olmaması nedeniyle 43.maddeye göre de indirim uygulanmaması gibi durum söz konusu olmaktadır. Bir diğer deyişle aynı kanundaki iki hükmün çeliştiğini düşünüyorum. Hukuksal mevzuata göre aynı kanunda çelişen iki hüküm olması halinde hükümlerden hangisinin özel hüküm ,hangisinin genel hüküm olduğunun tespiti yapılıp, özel hükme göre uygulama yapılması gerektiği bilinmektedir. Bu hususlarda değerlendirme yapabilir misiniz?
28-07-2016
Harcırah kanununda bilindiği üzere yurtdışı gündeliklerine ilişkin 34.madde de özel anlaşma gereğince yabancı devlet,kuruluş vs tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemelerin gündeliklerden indirileceği hüküm altına alınmıştır. 24 saati aşan bir yurtdışı görevlendirmesi yapılması ve bu görevlendirme süresince 34.maddede geçen yabancı devlet,uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlarca karşılandığı dikkate alındığında bu karşılanan tutarların gündeliklerden indirilmesi nasıl uygulanacaktır?
28-07-2016
Belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğü İşçilik Hizmet Alım İhalesi ile 2013 yılından beri çalışmakta iken 25.03.2015 tarihinde tutuklanma sebebiyle işten ayrılışı yapıldı. 25.03.2015-25.03.2016 tarihleri arasında tutuklu kaldıktan sonra şartlı salıverme şartı ile tahliye edilen hizmet alım işçisine kıdem tazminatı talebinde bulunmuştur. Bu işçiye 6552 sayılı Kanun, 4857 sayılı Kanun ve 1475 sayılı Kanun çerçevesinde Kıdem Tazminatı ödememiz gerekir mi?
12-07-2016
Bu Sayfayı Paylaş
BEKAD Bilişim Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği - 2011
© 2016 BEKAD Tüm hakları saklıdır.
Bu web sitesindeki tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. Web sitemizde yer alan görsel ve yazılı içerikler Derneğimize ait olup, Derneğimizin yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı/görsel içerik, logo, kopyalanamaz, kaynak gösterilemez ve başka yerlerde kullanılamaz. İçeriklerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.