
Ülkemizde Belediye evsel katı atık bedellerine ilişkin tarifeler incelendiğinde; giderlerin katma değer vergisi dahil edilerek dikkate alınması ve ortaya çıkan tarife üzerine katma değer vergisi uygulanması suretiyle mükelleflerden mükerrer katma değer vergisi alınması; çevre temizlik vergisinde tahakkuk eden rakamlar yerine tahsil edilen rakamların alınması nedeniyle tahakkuk esaslı muhasebe sistemine uyulmadan gerçekçi maliyet hesabının yapılmaması; her grubun ödediği çevre temizlik vergisini kendi ödemesi gereken katı atık bedelinden düşmek yerine genel olarak düşmek suretiyle kirleten öder prensibinden uzaklaşılması; evsel katı atık üreticilerine ilişkin sayı ve tarifeye ilişkin nicelik bilgilerinin doğru tespit edilememesi; gibi nedenlerle hukuken sorunlu tarifelerle karşılaşılmaktadır. Bu tarifeler hukuku yollar kullanıldığında sürekli iptal edilme riski ile karşı karşıyadır.
Her yönden doğru bir tarifenin hazırlanması ve yanlış hazırlanan tarifelerin revize edilmesi bu eğitimin düzenlenmesini ilk gerekçesini oluşturmaktadır.
Ülkemizde ki genel ekonomik durumun yansıması olarak belediyeler de büyük bir finansal açık ve finansal yönetim sorunu bulunmaktadır. Bu soruna bir nebze olsun çözüm getirecek hususların başında evsel katı atık üreticilerinden evsel katı atık bedelini KİRLETEN ÖDER ve TAM MALİYET prensibi çerçevesinde alınmasını sağlamak bu eğitimi düzenlemenin ikinci gerekçesidir. Yine belediyelerde kurumsal kapasitenin artırılması bu eğitimin üçüncü hedefidir.
NOT: Kurumunuzun eğitim programlarına uygun olacak şekilde, online eğitim tarihi beraber planlanacaktır.