23-27 Aralık 2011 tarihindeki "DEVLET MUHASEBESİ ve KAMUDA MALİ TABLO ANALİZİ" konulu eğitim semineri başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Derneğimiz “Kamuda İleri Düzey Muhasebe Uygulamaları” seminerinden sonra yine kamu sektöründe ilk kez “Kamuda Mali Tablo Analizi” seminerini de düzenledi. Bir önceki seminerimizde olduğu üzere bu seminere katılımda 100 kişi ile sınırlı tutuldu ve üzerinde gelen talepler kabul edilemedi. Çok yüksek bir katılımın olduğu bu eğitimde Kurumsal çözümler üretilmiştir ve birçok ilklerin yaşandığı eğitimimizden tüm katılımcılarımız memnun ayrılmıştır. BEKAD ailesinde çalışan tüm personelleri ve Yönetim Kurulunu gururlandırmıştır.
Toplantıların kalitesi; Eğitimci Uzmanın kalitesi, fiziki ortamın yeterliliği kadar, katılımcıların da niteliği ve ciddiyetine bağlıdır. Bu nedenle, toplantımızın başarılı geçmesinde nitelikli ve içten ilgileri, disiplinli katkıları ile başarının oluşmasında önemli katkıları olan tüm katılımcılarımıza ve saygıdeğer hocalarımıza ayrıca içtenlikle teşekkür ediyoruz.
BEKAD Yönetim Kurulu
Tamamlanmış Olan Seminerin Tanıtımı ve Detayları
Devlet muhasebesi alanında yapılan reform çalışmaları, kamu idareleri için oldukça önemli sonuçlar doğurmuştur. Kamu idarelerinin artık analiz edilebilecek mizanları, bilançoları ve diğer mali tabloları mevcuttur. Bu mali tablo ve raporlar, idareciler için karar verme sürecinde gereksinim duyduğu ayrıntılı ve özellikli bilgileri sağlamaktadır.
Devlet Muhasebesi Uygulamalarının ve Yönetim Muhasebesinin Geliştirilmesi:
-
Tüm idarecilerin, mali tablo ve raporları okuma, yorumlama, değerlendirme ve kullanma kapasitesinin arttırılması,
-
Muhasebe hatalarının tespit edilmesi ve giderilmesi,
-
Muhasebe verilerinden ortaya çıkan risklerin algılanması
Diğer taraftan, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile dış denetim yapısı baştan sona değiştirilmiştir. Söz konusu Kanun’un 3.maddesinde tanımlanan ve mali/hukuki sonuçlar doğuracak olan düzenlilik denetiminin en önemli bileşeni mali denetim olacaktır. Yeni dış denetim anlayışı çerçevesinde, mali denetim, “Kamu idarelerinin hesap ve işlemleri ile mali faaliyet, mali yönetim ve kontrol sistemlerinin değerlendirme sonuçları esas alınarak, mali rapor ve tablolarının güvenilirliği ve doğruluğuna ilişkin denetimi” şeklinde tanımlanmıştır.
Sayıştay’ca Yapılacak Mali Tablo Denetiminin Kapsamı:
-
Mali tabloların yasal gereklere uygun olup olmadığı,
-
Muhasebe uygulamalarının, hesap talimatlarına uygun olup olmadığı, gerektiği şekilde açıklanıp açıklanmadığı, istikrarlı şekilde uygulanıp uygulanmadığı ve denetlenen kuruma uygun olup olmadığı,
-
Bir bütün olarak mali tabloların, denetlenen kurum hakkındaki bilgilerle tutarlı ve denetim prosedürlerinin sonuçlarına uygun olup olmadığı,
-
Mali tablolardaki açıklamaların makul olup olmadığı,
-
Mali tablolarda yer alan ara toplamlar ile toplam miktarın uyumlu olup olmadığı
Eğitim faaliyetimiz yukarıda yer verilen tespitler üzerine planlanmış olup, öncelikli alt konu başlıkları, bu alanlardaki farkındalığı geliştirmeye yönelik kapsamlı bir şekilde belirlenmiştir.
BEKAD olarak uzman kadromuzun araştırmaları sonucunda son yıllarda bir çok hata ile uygulanan ve tüm kamu idarelerinde önemli problemleri olan Devlet Muhasebesi ve Kamuda Mali Tablo Analizi ile ilgili bir seminer düzenlemeye karar verdik. Seminerin konusunu da tek bir alanda “Devlet Muhasebesi ve Kamuda Mali Tablo Analizi”alanında belirledik. Seminerimizde Devlet Muhasebesi ile ilgili tüm detaylar konuşulacaktır.
-
İç kontrolün temelini mali raporların güvenilirliği oluşturmaktadır.
-
Dış denetim organı olan Sayıştay Başkanlığı’ da yıl sonu rapor bilgilerinden yola çıkarak muhasebe ve mali raporları denetleyecek ve risk hesabı yapacaktır.
-
Muhasebe kayıtlarının doğruluğu ve mali raporların güvenilirliği hiç bu kadar önemli olmamıştı.
-
Kamu yöneticilerinin artık mali tablo analizi ve raporların politikaya çevrilmesi hususunda ihtisas geliştirmesi gerekmektedir.
-
Yıl sonunda raporlarda hiç hata kalmaması çok önemli bir hal almıştır
-
Seminerin konusunu da tek bir alanda “Devlet Muhasebesi ve Kamuda Mali Tablo Analizi” alanında belirledik.
-
Seminerimizde Devlet Muhasebesi ile ilgili tüm detaylar konuşulacak. Örnek olarak;
Devlet muhasebesinde hesapların çalışması
İleri Düzey Muhasebe Uygulamaları
Mali Rapor Okuma ve Mali Tablo Analizi
Hesap ve raporların düzeltilmesi
Muhasebe ve raporlardaki riskin minimize edilmesi
-
Seminerimiz uygulamalı olacak ve önemli oranda tahta kullanılacak.
-
Seminer öncesinde kamu idarelerinin mali raporları elektronik olarak alınacak, uzman bir ekip tarafından değerlendirilecek ve sadece o kamu idaresinin katılacağı özel bir oturumda raporlar analiz edilecektir.
-
Seminer ve kamu idaresine özgü toplantılar ülkemizde kamu muhasebesi teorisinin mimarlarından Maliye Bakanlığı Uzmanı ve ekibi tarafından yürütülecek.
-
Seminer öncesinde ve sonrasında bir test ve detaylı bir sınav uygulaması yapılacak. Gelişim izlenecek ve değerlendirilecek. Başarılı olanlar duyurulacak
-
Seminerde anlatılan konuları içeren ve bu seminer için düzenlenmiş “Kamuda Mali tablo Analizi” konulu Maliye Bakanlığı Uzmanları tarafından hazırlanmış kitap ücretsiz dağıtılacak.
-
Seminerde ücretsiz dergi dağıtımı yapılacak.
-
Seminere katılım sınırlı olacak. Belirlenen salona katılım sayısının aşılması durumunda talepler sonraki aylarda düzenlenecek eğitimlere aktarılacak.
-
Çok farklı ve iddialı olarak hazırlanmış bu seminere tatili düşünenlerin gelmemesini tavsiye ediyoruz.
-
Herhangi bir hukuki sıkıntı ile karşılaşmamak için seminer bedelleri İçişleri Bakanlığı’nın seminerlere ilişkin genelgesinde belirlediği fiyatların altında kişi başı 644 TL+KDV olarak belirlenmiştir.
BEKAD ailesi olarak sorumluluk ve ilkeli davranış bilinciyle siz değerli idarecilerimizi aramızda görmekten kıvanç duyarız, katılımlarınızı bekler, saygılar sunarım.